Att tänka på innan beställning av mastering

Vilket medium man ska använda för sin audio mix är oftast beroende på hur man har spelat in.  Det vanligaste i dag är att man använder ett program i datorn, typ Pro Tools, Logic, Cubase mm, för sin inspelning, och då är det naturliga att man låter ljudet stanna i den digitala domänen. Men det finns andra medium:

Beroende på vilket medium ni har mixat ner er produktion på, finns det en hel del ni bör tänka på.
Till alla dessa exempel gäller att bifoga utförliga instruktioner skrivna av er om fade in/out, hur de olika låtarna ska placeras osv. Har ni frågor kring detta, tveka inte att fråga oss.

Ni har länken KONTAKT här uppe i menyn, eller: info@mastering.se

Ni kan skicka materialet via post eller om det rör sig om datafiler, kan ni skicka via vår FTP-server. Kontakta oss så ger vi er användarnamn och lösenord.

MASTERING Studio
Kungsgatan 32, Box 120
602 20 Norrköping

CD-r eller DVD-r

Vid ner mix till CD-r från seqencerprogram, bör mixen vara fri från MASTER-plugins. Plocka bort alla typer av EQ, LIMITER, KOMPRESSOR mm från MASTER-regeln, som har till uppgift att påverka musikens helhet. Annars eliminerar ni möjligheten för oss att påverka som vi önskar. Det måste finnas utrymme för oss att jobba på.
Jobba helst i så hög upplösning som möjligt redan från början i er inspelning och även vid nermix – 24 bit/96kHz klarar de flesta ljudkort idag. Den filen som ni mixar ner i 24/96 går ju inte att spela i en ordinär CD-spelare, men det behövs inte i det här läget.

Bränn sedan filerna som “Track-at-once” (data) till oss på kvalite´s CD-r / DVD-r, typ TDK, Maxell och Verbatim.

DAT band

Vid ner mix på DAT-band bör helst en “proffs DAT” användas och inte en konsument maskin som har tveksam kvalite´ på AD-omvandlaren. Har DAT-spelaren en funktion som kallas “emphasis” bör den inte nyttjas. Den funktionen lägger till en diskanthöjning vid inspelning och vid uppspelning spegelvänds funktionen så att det låter som det ska. I detta sammanhang är detta onödigt.
Spela in på 44,1 kHz eller 48 kHz men meddela oss vilket.

1/4 ” rullband reel-to-reel

Ni får gärna mixa ner på 1/4 ” rullband, bara bandspelaren är vältrimmad och av god kvalite´. Ange vilken inspelningskaraktäristik ni använt – CCIR, IEC eller NAB.

ISRC-kod och EAN-kod

Läs mer om detta HÄR