Vad är mastering?

Det är inte helt lätt att veta hur studioarbetet går till när man producerar musik. Många frågor om inspelning, mixning, mastering och CD pressning som är svåra att veta. Här följer en guide i vad som händer när man skickar sina alster på mastering.

Vad är mastering? Vad kan jag förvänta mig för förbättringar?

Mastering är en form av efterbehandling och redigering av musikmaterial efter inspelning och mixning. Det absolut sista man gör innan publicering av era sånger. Vi lägger låtarna på rätt ställe med rätt utrymme mellan alla spår, om dessa ska hamna på CD. Putsar bort tystnad och smuts före och efter låten och bearbetar fade in / ut. Alla q-koder och ISRC, EAN / UPS-koder är integrerade tillsammans med CD-TEXT. Men detta är de enkla stegen – huvudfokus ligger på processen att lyfta dina låtar ljudmässigt.

Efter att vi har masterat era spår kommer ni att uppleva:

  • klarare ljud och överlag en tätare ljudbild.
  • snyggare briljans och ett bredare ljud med värme och luft.
  • djupare och fylligare bas.
  • jämnare volymnivå mellan alla era spår.
  • högre volym med tryck och kraft.

Det första steget är för oss att lyssna in på er musik. Få ett grepp om vad ni vill uppnå, vad ni vill förmedla, hur ni vill låta. Utifrån det försöker vi forma soundet med mastering och ge Era alster den känslan som musiken frambringar. Fukusera på det och ge rätt saker företräde i ljudbilden.

Pro Audio Mastering i arbetets gång

Hela processen innebär att er mix editeras genom våra analoga och digitala EQ (equalizer) för att balansera upp detaljer i bas/diskant. High-End Compressors används också för att jämna ut och ge den där rätta mjukheten till musikens helhet. “Glue” som den heter på engelska.

Mastering Studio inside

Hur får jag min mixning att låta som allra bäst inför masteringen?

Spela in din musik med högsta möjliga samplingsfrekvens, minst 44,1 k och 24 bit och givetvis: använd det bästa inspelningsredskapet du kan. Det finns många saker att komma ihåg när man mixar för mastering, men här är några av de viktigaste.

  • Mixa inte för högt. Sätt masterregeln på 0 och mixa dina låtar så att den digitala mätaren visar -2 till -4 dB under 0-gränsen.
  • Mixa inte sången för lågt. Ofta får vi mixningar där masteringsresultatet gör att sången blir för låg. Efter vår mastering kommer ni uppleva att ljudet blivit bredare och att sången som ligger i mitten sjunkit in i mixen.
  • Var försiktig med lead-sångens ”ess”. Använd DeEsser för att toppa av.
  • Mixa inte cymbaler och Hi-hat etc för högt. Mastering processen kommer att ge mer topp och glans För vass diskant är inte lätt att hantera.
  • Överanvänd inte subwoofer-plugin. Håll i ögonen på spektrumanalysatorn i lågbasregisteret för att undvika luddig bas.

Vad är skillnaden på Pro Audio mastering, STEM mastering and budget mastering?

Online Pro Audio mastering är det vi beskriver här ovan.

STEM mastering, Submix Mastering eller Separation Mastering är en teknik där man jobbar med flera stereo kanaler, inte bara en för varje låt. Det kan t. ex. vara 5 olika stereokanaler separerade i trummor, bas, keyboard, gitarr och sång. Detta ger oss oanade möjligheter att vara mycket mer precisa i att nå de frekvenser vi vill samt “limma ihop” dessa på ett mjukare och naturligare sätt.
Exempel på hur man kan separare en mix:

Kanal 1 & 2 Trummor
Kanal 3 & 4 Bas
Kanal 5 & 6 Gitarrer, piano, stråkar etc.
Kanal 7 & 8 Sång och kör

Fördelen med detta är enorm. Nu kan du faktiskt justera EQ-frekvensen av ett enda instrument, eller ge ENDAST basdrumman en extra knuff utan att det påverkar helheten. Komprimera lead-sången utan att virveltrumman påverkas etc.

För att inte tala om den underbara summeringen genom NEVE-mixen! Den är fantastisk! Slutresultatet kommer att bli bättre. Klarheten, trycket och rymden är fantastisk jämfört med traditionell mastering. Vår Pro Audio Mastering är kanonbra men ge oss en chans att jobba med STEM mastering och nivån höjs ytterligare.

Budget mastering är en låg-kostnad version, prisvärd och mycket bra mastering. Med hjälp av digitala mastering plug-ins och mindre tidskrävande moment på detaljer, utför vi en mycket bra mastering för er.

Vad är Analog Summering & Mixning?

Har ni någonsin upplevt det fantastiska soundet vid analog summering eller ner-mix med mixerbord eller högklassig outboard utrustning kommer ni inte gå tillbaka till att spara ner i datorn igen. Tydlig skillnad på klarhet och djup, bredd och höjd där dynamiken är påtagligt mycket större.

Vi erbjuder summering genom NEVE Analog Outboard och istället för att spara ner ert 70-kanalers DAW projekt med Data Processing rekommenderar vi er att exportera kanaler i grupper till oss för att utnyttja alla de ljudmässiga fördelar som det ger.

Gruppera ljudelement som t.ex. Trummor, Gitarrer, Keyboards/Synthar, Sång/Körer etc. som stereo spår. Läs mer om det tekniska HÄR. Ni kommer att få tillbaka en makalöst snygg nermix från oss att skicka till mastering – eller ännu bättre:
Låt oss göra masteringen också!

Vilken är den bästa mastering VST plug-in?

Det råder nog en hel del olika åsikter kring detta, men vi tycker ben bästa är tc electronic system 6000 MASTERING plug in. Det är en VST-plugin men ligger under Powercore plattformen.

Vad gör en masteringstekniker?

En masteringstekniker jobbar med mastering i en ljudstudio. Ingenting spelas in där så det behövs inga inspelningsrum, mikrofoner eller förstärkare. En masteringstekniker jobbar endast med färdiginspelat material.

Är Manley vari mu den bästa masteringskompressorn?

Vi har inte testat dem alla, men den är säkerligen en av de bästa masteringskompressorn tillsammans med Fairchild 670, Tube Tech CL1B, SSL G-SERIES BUS COMPRESSOR, ELYSIA MPRESSOR, API 2500, NEVE 2254, CHANDLER TG1 etc.

Pro Tools för mastering

Vi använder SAMPLITUDE PRO som plattform för våra masteringar. Man kan säkerligen nå bra masteringsresultat även i Pro Tools.