Du visar för närvarande 6 mixning & mastering tips ni måste veta till varje pris
Tips för mixning inför mastering

6 mixning & mastering tips ni måste veta till varje pris

Ni sitter med era låtar och försöker få till den perfekta mixen innan allt går till mastering, men ni får inte till det. Allt låter för lite eller för mycket. sången är för låg och för hög på samma gång. Ingenting får plats. Hur gör jag?
Jag känner igen mig.

Här ger jag lite tips och råd hur ni ska få ordning på mixningen.

Följ dessa steg-för-steg instruktioner som kommer det lyfta er mix till en nivå som kommer ge mycket goda resultat efter mastering.

1. Tänk på headroom och ni är halvvägs framme!

Headroom, headroom, headroom! Det är den enskilt viktigaste detaljen i hela er mixning. Tänk ”sänk” och ”dra ner” oftare än att höja saker. Ge instrument och ljud plats att samsas och fungera tillsammans snarare än boosta det enskilda ljudet.

Varför är detta viktigt?

Ska man i masteringen kunna finjustera och briljera er produktion måste det finnas utrymme till detta jobb. Dessutom har inga ljudvågor ”slagit i taket” om man mixat med marginal.

2. Högre är inte alltid bättre.

Alla blir vi exalterade om det låter högt och med tryck, men försök att strunta i att delta i LOUDNESS WAR – ni kommer inte vinna den i alla fall. Sänk volymen på reglarna i mixen. Höj på förstärkaren i rummet om ni vill ha högre. Tänk ”bra ljud” snarare än ”högt ljud”

 

3. Jobba i 32-bit floating point.

Vad är poängen?

Ni kanske inte direkt hör att det låter bättre om guran då, men det ger att enormt mycket högre headroom (Igen!) Dessutom kanske er mastering skall ner-samplas till 16-bit CD format, då kan vi behålla detta hela vägen till färdiga tracks.

4. Spela låten baklänges (what?)

De flesta inspelningsprogram löper från vänster till höger så förmodligen startar ni hela tiden från början av låten när ni mixar.
Börja från slutet ibland. Eller, inte från slutet kanske men hitta den intensivaste delen på låten, loopa området och börja mixa där.

Hur kan jag använda detta?

Stycka ner låten in delar av intensitet. Gå vidare till det näst intensiva området osv. Detta gör att man förskjuter fokus. Låten blir inte en låt, det blir ljud. Och det är ju det ni försöker pussla ihop.

 

5. Välj ett element i låten och gör det till ”Kung”.

Är det guran eller sången som toppar här? Eller den där magnifika kören i mitten? Välj något som ska ge er låt ”Det”

Men, det finns en hake:

Överdriv inte. Jag menar detta i sublima termer. Det ska endast kännas vad som är Kung, inte i form av att det blir överdrivet högt mixat. Sången är Alltid det som ska höras längs fram i mixen.

6. Mixa ner Stems eller alternativa mixar.

Gör inte bara en mix, gör fler med små förändringar i dem. Helst gör ni nermixar av varje ljudgrupp, sk STEM. Trummor blir ett stereopar. Bas blir ett annat, Gitarrer, klaviatur mm blir det tredje och all sång det fjärde.

Det bästa med detta är:

Masteringen blir då ännu mer flexibel och det är ännu lättare att nå ett perfekt resultat.

 

Sammanfattning: Det finns 100 tips och tricks och goda råd för att få till en bra mix så att resultatet blir bra i mastering. Här listade jag 6 st och följer ni dem har ni kommit en bra bit närmare ert slutmål.

Lycka Till!

Lämna ett svar